Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Εβδομάδα εγκυμοσύνης 8η

Όσο περισσότερο πλησιάζεις προς την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου, τόσο πιο έντονα θα είναι κάποια από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Τα καλά νέα είναι ότι ο γυναικολόγος και η μαία σου θα σε στηρίξουν υποδεικνύοντάς σου τρόπους για να αντιμετωπίσεις τις ενοχλήσεις. 

 

Οι αλλαγές στο έμβρυο
Στην 8η εβδομάδα το έμβρυο είναι ήδη 2,5 εκατοστά.Η καρδιά του στον υπέρηχο φαίνεται να «αναβοσβήνει» σαν αστεράκι και χτυπάει με 160-180 παλμούς το λεπτό, τους διπλάσιους από την καρδιά ενός ενήλικα.Ο πλακούντας που είναι το σύστημα υποστήριξης του μωρού αναπτύσσεται γρήγορα στο τοίχωμα της μήτρας.Η μήτρα είναι ακόμα στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις.Η ουρά εξαφανίζεται.Τα χέρια του λυγίζουν στον καρπό και τα πόδια δεν είναι πλέον ενωμένα με μεμβράνες.Στην 8η εβδομάδα κύησης πρώτα εξελίσσονται τα χέρια και μετά τα πόδια, όπως και αργότερα όταν γεννηθεί θα έχει πρώτα τον έλεγχο των χεριών του.Σε κάθε γνάθο του σχηματίζονται δέκα δοντάκια.Τώρα αρχίζει να χρειάζεται περισσότερο ασβέστιο,οπότε συζήτησε με τον γιατρό ή τη μαία σου μήπως χρειαστεί να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα.
Τι πρέπει να γνωρίζεις
Τα δικαιώματα της μητρότητας καθορίζονται από το αν δουλεύεις στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα.Δες τι προβλέπει ο νόμος για την Εργασία στην εγκυμοσύνη.Η φάση που διανύεις είναι σημαντική όχι μόνο για σένα αλλά και για τον σύντροφό σου.Η εγκυμοσύνη του μπαμπά είναι γεγονός που συμβαίνει παράλληλα με τη δική σου.Οι ψυχολόγοι εξηγούν περισσότερα.Σύμφωνα με μελέτες οι άνδρες που πρόκειται να γίνουν μπαμπάδες περνάνε ορμονικά σκαμπανεβάσματα που τους προετοιμάζουν για τη νέα, απαιτητική φάση της ζωής τους.Μάλιστα, αυτές ακριβώς οι ορμόνες προκαλούν τα συμπτώματα που συναντάμε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μέλλουσας μαμάς.Ναυτία,λιγούρες,επιθυμία για συγκεκριμένες γεύσεις και τροφές,αύξηση του βάρους,είναι μερικά από αυτά.Πιο συγκεκριμένα, υπεύθυνη ορμόνη για την...εγκυμοσύνη του μέλλοντα μπαμπά είναι η προλακτίνη, η ορμόνη που ρυθμίζει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.Ενώ λοιπόν στους άνδρες η προλακτίνη εμφανίζεται σε χαμηλά επίπεδα,έρευνες έδειξαν ότι αυξάνεται όταν αυτοί περιμένουν παιδί.Αντιθέτως,η τεστοστερόνη των μελλοντικών μπαμπάδων παρουσιάζει μείωση,χωρίς να μπορεί να δοθεί λογική εξήγηση για το φαινόμενο.
Τα συμπτώματα,τα προβλήματα και οι ενοχλήσεις του πρώτου τριμήνου,όπως η δυσκοιλιότητα,συνεχίζονται και στην 8η εβδομάδα.Η καλή σχέση με τον γυναικολόγο σου και η τήρηση των συστάσεών του θα εξασφαλίσει την καλή πορεία της εγκυμοσύνης.Εκείνος θα σου υποδείξει τους τρόπους χειρισμού τυχόν διαβήτη στην εγκυμοσύνη και θα σε ενημερώσει για το ποιά εμβόλια επιτρέπονται και ποιά απαγορεύονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να παραμείνει όμορφη στην εγκυμοσύνη.Κράτα την επιδερμίδα σου ενυδατωμένη και πάρε μέτρα για να αποφύγεις τις ραγάδες και τις πανάδες.Αν δεν φροντίσεις από τώρα,το πρόβλημα θα σε ακολουθεί και μετά τη γέννα.

Πηγή:babyspace

Πότε πρέπει να κόβεται ο ομφάλιος λώρος.

Εάν σας ρωτούσαν πότε πρέπει να κόβεται ο ομφάλιος λώρος, σίγουρα θα απαντούσατε «αμέσως μετά την γέννα».Έτσι μας είπαν, έτσι το μάθαμε, αυτές τις οδηγίες ακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα οι γιατροί, οι οποίοι προχωρούσαν σε άμεση, το αργότερο μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, κοπή και περίδεση του ομφάλιου λώρου...

 

Όμως, νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι κόβοντας τον ομφάλιο λώρο αμέσως μετά τη γέννηση, στερούμε από το βρέφος το ζωτικό αίμα που έρχεται από τον πλακούντα με πιθανή απόρροια την έλλειψη σιδήρου στη μετέπειτα ζωή του παιδιού, αλλά και την άμεση νεογνική αναιμία που συνδέεται με καθυστερημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Μια απλή λύση για την πρόληψη της αναιμίας είναι να διασφαλιστεί η ομαλή αρχή της ζωής του ανθρώπου, ήδη από τη στιγμή της γέννησής του, μεγιστοποιώντας την ποσότητα αίματος και τις αποθήκες σιδήρου, «εκμεταλλευόμενοι» την αξία του πλακούντα.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού το 2011 Σουηδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal» απέδειξε ότι βρέφη, των οποίων ο ομφάλιος λώρος δεν είχε κοπεί αμέσως μετά τη γέννα, παρουσίαζαν μεγαλύτερες αποθήκες σιδήρου στους 4 μήνες και επομένως είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναιμία.

Επίσης δεν καταγράφηκαν παρενέργειες, παρά τις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί από άλλους επιστήμονες ότι η καθυστερημένη αποκοπή του ομφάλιου λώρου μπορεί να προκαλέσει νεογνικό ίκτερο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει ήδη ταχθεί υπέρ της πρακτικής να αφήνεται συνδεδεμένη μητέρα και βρέφος μέχρι ο ομφάλιος λώρος να σταματήσει να πάλλεται, δηλαδή μετά από 3-5 λεπτά, αποσύροντας την πρώιμη αποκοπή του ομφάλιου λώρου από τις κατευθυντήριες οδηγίες που προτείνει στους ειδικούς.

Μάθετε ακόμα:

  • Παγκοσμίως, το ¼ των παιδιών προσχολικής ηλικίας πάσχει από αναιμία. 
  • Στην Ευρώπη το ποσοστό είναι 3%-7%.
  • Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκεφαλική ανάπτυξη του ανθρώπου.

Πηγή:mitrikosthilasmos.com

zappIT.gr Η Μαριάντα Πιερίδη μας ξεναγεί στο παιδικό δωμάτιο

    

Τι είπε η γνωστή τραγουδίστρια για τον γιο της;



Την καλύτερη φάση της ζωής της περνά η Μαριάντα Πιερίδη
η οποία κρατά στην αγκαλιά της τον τελευταίο καιρό το πρώτο της μωράκι!
Η γνωστή τραγουδίστρια έκανε την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση στην
εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη και μας ξενάγησε στο παιδικό δωμάτιο ενώ μίλησε και για τη στιγμή της γέννας!
                                                                                      

Κληρονομικές ασθένειες: Τι μπορεί να μας εξασφαλίσει τη γέννηση ενός υγιούς μωρού

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποκλείσουμε την πιθανότητα εμφάνισης κληρονομικών γενετικών ανωμαλιών. Ο Δρ Κωνσταντίνος Πάντος εξηγεί.
Πριν από 30 χρόνια η γέννηση της Λουίζ Μπράουν (1979, Αγγλία), του πρώτου παιδιού που γεννήθηκε με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης δημιούργησε μία επανάσταση στην Ιατρική. Η μέθοδος έχει πλέον εδώ και πολλά χρόνια ευρεία εφαρμογή και αποτελεί ιατρική πράξη ρουτίνας, καθώς, δυστυχώς, ο αριθμός των ζευγαριών που έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της μειωμένης γονιμότητας συνεχώς αυξάνεται και υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες παγκοσμίως.

Προεμφυτευτική διάγνωση
Η προεμφυτευτική διάγνωση εφαρμόζεται κατά την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, για την ανίχνευση του γενετικού υλικού των εμβρύων πριν από την εμφύτευσή τους στην μήτρα και την αρχή της εγκυμοσύνης.
Η προεμφυτευτική διάγνωση εφαρμόζεται ευρέως για τη διάγνωση των κληρονομικών γενετικών ανωμαλιών που θα επηρεάσουν το παιδί που πρόκειται να γεννηθεί και μπορεί να γίνει για όλα τα γενετικά νοσήματα, εφόσον είναι γνωστή η γενετική διαταραχή.

Μπορούμε να εμφυτεύσουμε μόνο υγιή έμβρυα;
Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση προσφέρει τη δυνατότητα σε ζευγάρια φορείς κληρονομικών γενετικών νοσημάτων με κίνδυνο απόκτησης παιδιού με σοβαρό γενετικό  νόσημα τη δυνατότητα επιλογής και εμφύτευσης μόνο  υγιών εμβρύων προκειμένου να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Τα τελευταία χρόνια όμως, η εφαρμογή της έχει προεκταθεί πέρα από την αποτροπή μετάδοσης κληρονομικών νοσημάτων στην επόμενη γενιά και στα τρίτα πρόσωπα που βρίσκονται ήδη στην οικογένεια, δήλωσε ο δόκτωρ Κωνσταντίνος Πάντος, διευθυντής της ιδιωτικής Κλινικής «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ». Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος με σκοπό την διάγνωση κληρονομικού νοσήματος και παράλληλα την τυποποίηση του ανθρώπινου λεμφοκυτταρικού αντιγόνου (HLA typing) με τελικό στόχο την ανάλυση της ιστοσυμβατότητας έχει αναδειχτεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν υγιή τέκνα - δότες για την μεταμόσχευση πολυδύναμων αιμοποιητικών κυττάρων σε αδέλφια τους που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Η πρώτη πετυχημένη εφαρμογή προεμφυτευτικού υλικού
«Η πρώτη επιτυχής εφαρμογή προεμφυτευτικού γενετικού ελέχγου με ταυτόχρονη ανάλυση της ιστοσυμβατότητας στη χώρα μας έγινε το φθινόπωρο του 2005 στο Κέντρο μας σε μια οικογένεια που είχε ένα πάσχον παιδί από χρόνια κοκκιωματώδη νόσο», μας λέει ο Κωνσταντίνος Πάντος.

Ακολουθήθηκε πρωτόκολλο ήπιας διέγερσης ωοθηκών στη γυναίκα και εν συνεχεία οι μέδοδοι της εξωσωματικής γονιμοποίησης και βιοψίας των γονιμοποιημένων ωαρίων. Σε δείγμα κυττάρου από κάθε γονιμοποιημένο ωάριο πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος των μεταλλάξεων για τη μεσογειακή αναιμία και παράλληλα έλεγχος ιστοσυμβατότητας με το υπάρχον παιδί της οικογένειας.
Τα υγιή και ιστοσυμβατα έμβρυα τοποθετούνται στη συνέχεια στη μήτρα της γυναίκας προκειμένου να κυοφορήσει. Κατά τον τοκετό συλλέγεται αίμα από τον ομφάλιο λώρο από όπου απομονώθηκαν και καταψύχθηκαν βλαστικά αιμοποιητικά κύτταρα με σκοπό να μεταμοσχευθούν μελλοντικά για τη θεραπεία του πρώτου παιδιού.
«Μέχρι σήμερα, έχουμε εφαρμόσει στο εργαστήριο μας, τη βιοψία εμβρύων ή βλαστοκύστεων για την προεμφυτευτική διάγνωση και την ανάλυση ιστοσυμβατότητας σε 32 οικογένειες με μεσογειακή αναιμία, με δρεπανοκυτταρική αναιμία, με αναιμία Fanconi, με σύνδρομο φυλοσύνδετου Bruton, λευχαιμίας, χρονίας κοκκιωματώδους νόσου κ.α. Δεκαεννέα οικογένειες έχουν ήδη αποκτήσει υγιεί για τα κληρονομικά νοσήματα των γονέων αλλά και ιστοσυμβατά παιδιά με τα αδέρφια τους που νοσούν και έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ήδη 4 επιτυχείς μεταμοσχεύσεις».

Κων/νος Πάντος
Διευθυντής Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής
Κλινική «Γένεσις Αθηνών»

ΕΛΗΞΕ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 2014 -ΝΙΚΗΤΡΙΑ Ada Mantia

O πρώτος μας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ξεκινάει!Το δωράκι είναι μια λαμπάδα,με άρωμα πασχαλιάς απο το MamaMia με πολύ πολύ αγάπη!
Οι όροι είναι οι εξής:
-Like στη σελίδα μας https://www.facebook.com/pages/MamaMia/616201405127111
-Δημόσια κοινοποίηση στον διαγωνισμό!

Ο διαγωνισμός λήγει στις 10 Απριλίου στις 21:00!
Καλή σας επιτυχία!!!


Γίνε καλύτερος μπαμπάς - 60 τρόποι

Η πατρότητα είναι μια συνεχής πρόκληση. Και όσο καλοί μπαμπάδες κι αν αισθάνεστε, πάντα υπάρχει ένα μικρό περιθώριο βελτίωσης.

1.
Κράτησε μια θετική στάση όταν τους μιλάς

2.
Λέγε τους συχνά πως τ' αγαπάς. Πόσο πολύ, τ΄αγαπάς.  

3
. Μη φοβάσαι να δείχνεις τα συναισθήματα σου στην οικογένεια σου

4
. Κάνε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, για να τους τηλεφωνήσεις .

5.
Προσπάθησε να καταλάβεις τα αστεία τους. Και γέλα μ' αυτά.

6. Δώσε όλη σου την προσοχή όταν σου μιλάνε.

7. Μάθε τα παιδιά πως οφείλουν να προσέχουν τα λόγια και τις πράξεις τους, αλλά μη χρησιμοποιείς την τιμωρία ως μέσο

8.
Φτιάξε μια ημέρα εσύ ένα γεύμα για την οικογένεια σου.

9.
Διέθεσε χρόνο για καθένα από τα παιδιά χωριστά

10. Ξεκίνησε με τα παιδιά ένα ομαδικό σπορ, όπως ποδηλασία

11. Ερωτεύσου τη γυναίκα σου. Ξανά.

12. Όταν κάνεις ένα λάθος, δείξε τη δύναμη να το παραδεχτείς.

13. Συγχώρεσε τον πατέρα σου.  

14. Δείξε σε ένα νέο πατέρα όλα όσα σου έμαθε η πατρότητα.

15.
Χαλάρωσε ώστε να απολαύσεις τις στιγμές που είσαι με την οικογένεια σου

16.
Θυμήσου όλα αυτά που μισούσες να ακούς από τους γονείς σου και μην τα επαναλαμβάνεις στα παιδιά σου.

17. Διάβαζε στα παιδιά σου παραμύθια .

18.
Ρώτησε τα παιδιά σου τι θα ήθελαν να κάνεις καλύτερα  Μετά προσπάθησε να το κάνεις.

19. Οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι χρυσός. Μην τα τσιγκουνεύεσαι .

20.
Άφησε τα παιδιά να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Όχι πάντα.

21. Απόλαυσε μια βόλτα στη φύση παρέα με την οικογένεια σου.

22.
Όταν κάνουν μια αταξία, μέτρα μέχρι το 10 πριν τα μαλώσεις.

23. Θυμήσου πως για τα παιδιά ο πατέρας λειτουργεί σαν καθρέφτης. Οπότε πρόσεξε όσα κάνεις και όλα λες.

24.
Να είσαι πάντα παρών στα παιδιά σου

25. Όταν ένα παιδί κάνει μια κακή πράξη, προσπάθησε να καταλάβεις τι την προκάλεσε. Θυμήσου πως ένα παιδί δεν είναι ποτέ κακό, ακόμη κι όταν κάνει κακές πράξεις

26.
Θυμήσου πως όλοι είμαστε παιδιά κάποιου και πως δεν υπάρχει ούτε υπήρξε πατέρας που δεν έκανε λάθη

27.
Κρύψε για μια εβδομάδα την τηλεόραση.

28.
Πήγαινε σε μια ημέρα ενημέρωσης για τους γονείς. Μόνος και χωρίς τη μαμά τους.

29.
Διάβασε ένα -οποιοδήποτε- βιβλίο για την πατρότητα.

30. Φτιάξε μια Κυριακή πρωινό για τα παιδιά σου .

31.
Μήπως λες στα παιδιά συνεχώς «ναι»; Προσπάθησε να αρχίσεις να λες «όχι» και να το εννοείς, ακόμη κι όταν δεν τους αρέσει να το ακούν

32
. Μήπως λες συνεχώς «όχι»; Προσπάθησε να πεις και μερικά «ναι» ακόμη κι αν δε σου αρέσει

33
. Δείξε στη σύντροφο σου σεβασμό, και βεβαιώσου πως και τα παιδιά δείχνουν να τη σέβονται

34.
Μη χρησιμοποιείς ποτέ την έκφραση «επειδή έτσι θέλω εγώ». Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να τους εξηγείς.

35.
Χαμογέλα συχνά στη σύντροφο και τα παιδιά σου.

36
. Κατά εποχές αναθεώρησε καταστάσεις και πράγματα στη ζωή σου. Και άλλαξε ό,τι σε κάνει δυστυχισμένο.

37. Φαντάσου πως σου μένει μόνο μια εβδομάδα ζωής. Τι θα έλεγες στα παιδιά σου που δεν πρόλαβες να τους πεις;

38.
 Μη ντραπείς να κλάψεις ακόμη και μπροστά τους.

39.
Μάθε λεπτομέρειες για την οικογενειακή σου ιστορία και μοιράσου την με τα παιδιά σου.

40. Μάθε στα παιδιά σου τι σημαίνει εμπιστοσύνη, πίστη, και πως ν' ακολουθούν το όνειρο τους.

41. Γίνε και εσύ παιδί και προσπάθησε να δεις όλα αυτά που βλέπουν κι εκείνα

42. Κάνε  ένα οικογενειακό συμβούλιο και άφησε τα παιδιά να συμμετάσχουν στις αποφάσεις της οικογένειας.

43
. Μην απαντάς μόνο στις ερωτήσεις. Δείξε τους τον τρόπο για να βρουν τις απαντήσεις.  

44. Δείξε υπομονή με τα παιδιά. Δε μπορούν να είναι σε όλα τέλεια. Μήπως ποιος είναι τέλειος;     

45.
Κράτησε τα από το χέρι.

46.
Διατήρησε μια προσωπική σχέση με τη σύντροφο σου. Μην αφήνεις τα παιδιά να εισχωρούν στα πάντα, ακόμη και στην κρεβατοκάμαρα σας.

47. Μην κουτσομπολεύεις μπροστά στα παιδιά

48. Πάρε μια μέρα το παιδί σου στη δουλειά-αν αυτό είναι εφικτό- και εξήγησε του τι ακριβώς
κάνεις για να βγάλεις τα προς το ζην.

49. Φτιάξτε κάτι παρέα. Μια ζωγραφιά, μια πορτοκαλάδα, μαστορέψτε μαζί .

50
. Πες τα παιδιά σου τι σημαίνουν για σένα.

51. Κράτησε πάντα τις υποσχέσεις που τους δίνεις

52. 
Ανάθεσέ τους ευθύνες.

53.
Μίλησέ τους ως ίσος προς ίσον. Δείξε το σεβασμό που τους ζητάς να σου δείχνουν.

54.
Κάνε τους μικρές εκπλήξεις.

55. Παίξε μαζί τους. Και άφησε τα να σε κερδίσουν, αλλά χωρίς να το καταλάβουν.

56.
Πριν μπεις στο σπίτι από τη δουλειά, πάρε μερικές βαθιές ανάσες και άφησε τα προβλήματά σου  απ' έξω.

57.
Αφήστε μια Κυριακή τη μαμά να ξεκουραστεί και περιποιηθείτε την όλοι μαζί παρέα.         

58.
Δώσε γενναιόδωρα το χρόνο και την ενέργειά σου.

59.
Υπερασπίσου τα όταν χρειάζεται.

60. Δείξε τους πως τα εμπιστεύεσαι.
 
Πηγή:imommy

20 πράγματα που μαθαίνεις στο δεύτερο παιδί!





1. Το ότι η πρώτη εγκυμοσύνη είχε μια συγκεκριμένη πορεία δεν σημαίνει ότι θα συμβεί κάτι αντίστοιχο και με τη δεύτερη.
2. Ένα μωρό δεν χρειάζεται να το κρατάς σαν να πρόκειται να σπάσει. Στην πραγματικότητα, βολεύεται περισσότερο όταν το κρατάς πιο ανάλαφρα και χαλαρά.
3. Θα ανησυχείς για το πρώτο παιδί σου ότι θα πάψει πια να είναι «το μοναχοπαίδι», όσο θα είσαι έγκυος στο δεύτερο. Όμως, τελικά, θα τα πάει μια χαρά.
4. Όσο μικροσκοπικό κι αν είναι ένα πλασματάκι, θα βρει κάποιον τρόπο να μαλώσει με το μεγαλύτερο αδερφάκι του.  
5. Πέντε φορμάκια με διαφορετικά χρώματα το καθένα είναι αρκετά για να «γεμίσουν» ολόκληρη την ντουλάπα του μωρού.   
6. Θα μπορέσεις σταδιακά να κοιμάσαι, ακόμα κι αν πιστεύεις ότι δεν θα τα καταφέρεις ποτέ. Μπορεί να είσαι κακοδιάθετη, αλλά τελικά θα το κάνεις.  
7. Το σώμα σου θα επανέλθει πιο γρήγορα τη δεύτερη φορά (αν όντως είχε προλάβει να ανανήψει από την πρώτη εγκυμοσύνη).
8. Είναι αλήθεια ότι θα είσαι περισσότερο κουρασμένη από ό,τι θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς.
9. Ένα μωρό πραγματικά δεν χρειάζεται να φοράει παπούτσια.
10. Θα κάνεις ακριβώς τα ίδια πράγματα που έκανες με το πρώτο παιδί, και παρ’ όλ’ αυτά το δεύτερο θα γίνει τελείως διαφορετικό.
11. Θα πάψεις πια να σκέφτεσαι πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί.
12. Όχι, δεν πρόκειται να έχεις πια χρόνο για σένα. Ακόμα κι αν έχεις βοήθεια από τον άντρα σου, κανένας από τους δυο σας δεν θα μπορεί πλέον να παίρνει «ρεπό».
13. Λες ότι δεν είσαι ο τύπος που ουρλιάζει; Ε, αν κάποια στιγμή χρειαστεί να ξεπεράσεις τις φωνές των παιδιών σου για να σε ακούσουν, θα γίνεις…
14. …και θα συνειδητοποιήσεις ότι μάλλον τελικά η φωνή σου δεν είναι και τόσο κακή για καριέρα τραγουδίστριας!
15. Υπάρχουν και παιδιά που δεν τους αρέσει η τηλεόραση! Καθόλου!
16. Μερικές φορές το πιο εφικτό διάλειμμα μέσα στη μέρα δεν είναι τίποτα άλλο από το να σε παίρνει ο ύπνος στο πάτωμα, ενώ τα παιδιά δίπλα σου παίζουν φωνάζοντας με όλη τους τη δύναμη.
17. Τα μέτρα ασφαλείας στο σπίτι για την προστασία των παιδιών δεν είναι απαραίτητο ότι επαρκούν κιόλας για να είναι όντως ασφαλή!
18. Ένα μικρό παιδί είναι ικανό να σκαρφαλώσει σε ένα έπιπλο πριν καλά-καλά προλάβεις να πεις «κιχ»!
19. Αν το μεγάλο παιδί κοροϊδεύει το μικρό, εκείνο δεν πρόκειται να του δώσει καμία απολύτως σημασία όσες φορές κι αν το επαναλάβει. Γιατί ξέρει ότι δεν το κάνει για να γελάσουν!
20. Υπάρχει αρκετός χώρος στην καρδιά σου για να αγαπήσεις άλλο ένα παιδί, όπως ακριβώς είχες αγαπήσει και το πρώτο σου!

Πηγή:imommy

Συσπάσεις και πρόωρος τοκετός

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις συσπάσεις





1.
Είναι φυσιολογικό να έχω συσπάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Είναι εντελώς φυσιολογικό. Όλοι οι μύες του σώματός μας συσπώνται δεκάδες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη μήτρα. Χάρη στους υπερηχογράφους, έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε ότι η μήτρα είναι πολύ «δραστήρια», ακόμα κι όταν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη. Συνήθως, οι συσπάσεις ακολουθούν μια γραμμική πορεία: από τη βάση προς την κορυφή της μήτρας ή το αντίστροφο. Όταν όμως πρόκειται για περίοδο εγκυμοσύνης, τότε η δραστηριότητα αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη. Κυρίως όταν ο μικρός κάτοικος της μήτρας μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορεί να ακουμπά τα τοιχώματά της. Οι μικρές κλοτσιές ή μπουνιές του εμβρύου λειτουργούν πολλές φορές ως ερέθισμα που προκαλεί σύσπαση. Γι' αυτό, γύρω στους τέσσερις μήνες, αρχίζουμε να νιώθουμε τις συσπάσεις, οι οποίες όμως δεν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε αυτή τη φάση της κύησης, αλλά προϋπήρχαν ακόμα και πριν από τη σύλληψη. Αν και δεν προκαλούν πόνο, είναι εύκολο να τις αναγνωρίσει κανείς: η κοιλιά σκληραίνει για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώνει ξανά.

2. Ποια είναι η χρησιμότητά τους;
Καθώς τα πάντα στη φύση είναι σχεδιασμένα με σοφία, δεν θα μπορούσαν αυτές οι συσπάσεις να γίνονται χωρίς λόγο. Η μήτρα επωφελείται από αυτές και μάλιστα με πολλούς τρόπους. Καθώς τεντώνεται, προετοιμάζεται για να επιμηκυνθεί κατά περίπου τρεις φορές από το ξεκίνημα έως το τέλος της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, οι συσπάσεις βοηθούν τις φλέβες της μήτρας να αδειάσουν και στη συνέχεια να ξαναγεμίσουν με καλά οξυγονωμένο αίμα. Τέλος, οι συσπάσεις που ονομάζονται Braxton Hicks (από το όνομα του βρετανού γυναικολόγου που αναφέρθηκε σε αυτές το 1872) είναι μια καταπληκτική «γυμναστική» για τη μήτρα ενόψει της ημέρας του τοκετού. Είναι σαν να κάνει εξάσκηση για να είναι σε τέλεια φόρμα τη στιγμή που θα πρέπει να ανοίξει δρόμο για το μωρό. Δεν είναι τίποτα άλλο από την «πρόβα τζενεράλε» του τοκετού.

3. Πότε να ανησυχήσω;
Από τη στιγμή που οι συσπάσεις γίνουν επώδυνες ή σας προκαλούν έντονη δυσφορία γιατί είναι πολύ συχνές, πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τη μαία ή το γυναικολόγο σας. Κυρίως εάν βρίσκεστε ακόμη μακριά από την ημερομηνία του τοκετού. Ο λόγος είναι ότι οι φυσιολογικές συνήθως συσπάσεις ενδέχεται να γίνουν παθολογικές και να προκαλέσουν διαστολή του τραχήλου, με αποτέλεσμα να υπάρξει αποβολή ή πρόωρη γέννα. Γι' αυτό, ο γιατρός σας θα πρέπει να σας εξετάσει άμεσα και να διαπιστώσει την κατάσταση του τραχήλου. Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται συχνότερα σε γυναίκες των οποίων ο μυς της μήτρας δεν είναι αρκετά σφιχτός, είτε επειδή έτσι γεννήθηκαν είτε επειδή έχουν υποβληθεί σε ενδομήτριες χειρουργικές επεμβάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο τράχηλος δεν μπορεί να αντισταθεί στην πίεση που του ασκείται από τις συσπάσεις Braxton Hicks, οι οποίες σε μια άλλη γυναίκα θα περνούσαν απαρατήρητες. Επίσης, εμπύρετες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν έντονες συσπάσεις, γι' αυτό μην παίρνετε ποτέ αψήφιστα ιούς και βακτήρια. Πρέπει οπωσδήποτε να απευθύνεστε στο γιατρό σας.

4. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για τις συσπάσεις;
Αυτό που μπορείτε να κάνετε εάν νιώθετε συχνά συσπάσεις είναι να μένετε για αρκετές ώρες ξαπλωμένη. Όταν ξαπλώνετε, μειώνεται η πίεση που ασκείται στη μήτρα εξαιτίας του βάρους του μωρού. Εάν χρειαστεί, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει και σπασμολυτικά φάρμακα.

5. Πώς θα αναγνωρίσω τις συσπάσεις που προμηνύουν τοκετό;
Αν ρωτήσετε οποιαδήποτε γυναίκα έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση, θα σας διαβεβαιώσει ότι αναγνώρισε τις συσπάσεις του τοκετού από την πρώτη στιγμή. Το ένστικτό σας είναι απίθανο να κάνει λάθος… διάγνωση. Για να είστε σε ετοιμότητα, πάντως, πρέπει να ξέρετε ότι οι συγκεκριμένες συσπάσεις είναι πολύ πιο έντονες από τις άλλες και γίνονται αισθητές σε ολόκληρη την κοιλιά, όχι μόνο στη μια πλευρά, όπως μπορεί να συμβαίνει με τις συσπάσεις που έχετε νιώσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλο ένα στοιχείο που τις διαφοροποιεί είναι ότι προκαλούν πόνο ο οποίος γίνεται πιο δυνατός όσο περνάει η ώρα. Επίσης, γίνονται όλο και πιο συχνές και «τακτικές», δηλαδή εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο συσπάσεις γίνει μικρότερος από δέκα λεπτά, τότε ξέρετε ότι έχει έρθει η ώρα του τοκετού.

6. Ποιος είναι ο ρόλος τους στον τοκετό;
Οι συσπάσεις προκαλούνται από την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που απελευθερώνεται στο αίμα λίγο μετά την έναρξη του τοκετού. Φανταστείτε τη μήτρα σας σαν ένα μπουκάλι, με τον τράχηλο να αντιπροσωπεύει το στόμιο. Στην πρώτη φάση του τοκετού, λοιπόν, οι συσπάσεις αναγκάζουν τον τράχηλο να διασταλεί, ώστε να επιτρέψει στο μωρό να περάσει από μέσα. Στην επόμενη φάση, με κάθε σύσπαση το μωρό κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλά. Ταυτόχρονα, δημιουργούν στη μητέρα την ανάγκη να σπρώξει.

7. Γιατί οι συσπάσεις του τοκετού πονάνε;
Κάθε έντονη μυϊκή προσπάθεια προκαλεί πόνο. Και η προσπάθεια που καταβάλλει η μήτρα για να προκαλέσει διαστολή του τραχήλου και την έξοδο, τελικά, του μωρού είναι πραγματικά πολύ έντονη. Επιπλέον, εξαιτίας του στρες που προκαλεί ο επερχόμενος τοκετός, εκκρίνεται αδρεναλίνη η οποία μπλοκάρει τη δράση των ενδορφινών που λειτουργούν ως φυσικά αναλγητικά και εκκρίνονται από τον πλακούντα. Γι' αυτό, όσο πιο αγχωμένη είναι η μητέρα, τόσο πιο επώδυνες γίνονται οι συσπάσεις του τοκετού.

8. Λέγεται ότι οι πόνοι που προκαλούν οι τεχνητές συσπάσεις είναι πιο έντονοι σε σχέση με τις φυσιολογικές. Είναι αλήθεια;
Σε γενικές γραμμές, ναι. Μια σύσπαση όταν γίνεται φυσιολογικά δεν αφορά ποτέ το 100% των ινών του μυ. Όταν όμως προκαλούνται τεχνητές ωδίνες, είτε με τη χρησιμοποίηση ειδικού τζελ είτε με ορό, επηρεάζονται όλες ο μυϊκές ίνες της μήτρας. Έτσι, ο πόνος γίνεται πιο έντονα αισθητός.

9. Πότε σταματούν οι συσπάσεις μετά τον τοκετό;
Συνεχίζονται και μετά την έξοδο του μωρού, αφού έπειτα πρέπει να βγει ο πλακούντας, κάτι που συνήθως συμβαίνει μισή ώρα μετά τον τοκετό. Χάρη στις συσπάσεις που συνεχίζονται -με μικρότερη ένταση πια-, ο πλακούντας αποκολλάται και βγαίνει με λίγες ωθήσεις. Παρόμοιες συσπάσεις θα νιώθετε για άλλες τέσσερις με πέντε μέρες, ιδιαίτερα εάν θηλάζετε. Προκαλούνται για να βοηθήσουν τη μήτρα να ξεκινήσει την επαναφορά της στην προηγούμενη μορφή της. Αν είναι πολύ επώδυνες, ο γιατρός θα σας συστήσει ένα απλό αναλγητικό, όπως παρακεταμόλη. Στην ανώδυνη μορφή τους θα συνεχιστούν για περίπου ένα μήνα ακόμα, μέχρι η μήτρα να επιστρέψει στο αρχικό της μέγεθος και σχήμα.
Με τη συνεργασία της Μυρτώς Σωτηροπούλου (μαιευτήρας-γυναικολόγος).
Πηγή:imommy.gr

ΙΚΤΕΡΟΣ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ

Φυσιολογικός ίκτερος των νεογνών
Το νεογέννητο έχει ίκτερο όταν η χολερυθρίνη στο αίμα αυξηθεί πάνω από ένα όριο. Ίκτερο μπορεί να παρουσιάσουν και τα παιδιά και οι ενήλικες,ο οποίος όμως οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες.

Τι είναι η χολερυθρίνη;
Η χολερυθρίνη είναι μια ουσία που παράγεται από την καταστροφή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Υπάρχει λοιπόν πάντα στον οργανισμό μας, γιατί φυσιολογικά τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και η αιμοσφαιρίνη που περιέχεται σε αυτά δημιουργεί την χολερυθρίνη.Ο οργανισμός αποβάλλει όμως την χολερυθρίνη μέσα από το συκώτι.Το συκώτι έχει την ικανότητα να συλλαμβάνει την χολερυθρίνη που παράγεται στο αίμα και να την αποβάλλει στο έντερο και να φεύγει από τον οργανισμό μαζί με τα κόπρανα.Όταν όμως συμβαίνει ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω τότε η χολερυθρίνη στο αίμα αυξάνεται και προκαλείται ίκτερος.
1. Αυξημένη παραγωγή χολερυθρίνης λόγω αυξημένης καταστροφής των ερυθρών κυττάρων.
2. Αδυναμία από το συκώτι να συλλάβει ή να αποβάλει τη χολερυθρίνη.
3. Αυξημένη επαναρρόφηση της χολερυθρίνης από το έντερο.

Φυσιολογικός ίκτερος των νεογνών
Ο ίκτερος στα νεογέννητα είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.Το 20-40% των νεογέννητων παρουσιάζει ίκτερο.Ο φυσιολογικός ίκτερος των νεογνών παρουσιάζεται την τρίτη με τέταρτη μέρα ζωής του νεογνού και δεν ξεπερνά τα 12-15 mg%.Ο φυσιολογικός ίκτερος οφείλεται ουσιαστικά στους ακόλουθους παράγοντες:
1. Η αιμοσφαιρίνη των νεογνών είναι συνήθως ψηλή (18 gr%).Αυτή η αιμοσφαιρίνη καταστρέφεται γρήγορα και δίνει μεγάλες ποσότητες χολερυθρίνης .
2. Το συκώτι των νεογνών δεν είναι αρκετά ώριμο ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει και να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες χολερυθρίνης.
3. Το έντερο των νεογνών επαναρροφά χολερυθρίνη που υπάρχει σε αυτό.
Ο φυσιολογικός ίκτερος των νεογνών φεύγει την 7η με 14η μέρα της ζωής του νεογνού.Συνιστάται όπως οι μητέρες θηλάζουν το παιδί τους όσο πιο συχνά γίνεται(ανά δίωρο)και να το έχουν σε ηλιόλουστο δωμάτιο.

Ίκτερος από μητρικό θηλασμό.
Σε μερικές περιπτώσεις τα παιδιά που θηλάζουν μπορεί να παρουσιάσουν ίκτερο, που να οφείλεται στο μητρικό γάλα.Συμβαίνει σε ποσοστό περίπου 1%των παιδιών που θηλάζουν.Υπάρχει μια ουσία στο μητρικό γάλα που μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία πρόσληψης της χολερυθρίνης από το συκώτι με αποτέλεσμα η χολερυθρίνη να παραμένει και να κυκλοφορεί στο αίμα.Ο ίκτερος τούτος εμφανίζεται συνήθως την 4η-7ημέρα της ζωής και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 μήνες.Συνιστάται διακοπή του θηλασμού για 1-2 μέρες.Αν ο ίκτερος πέσει,τότε ησυχάζουμε και μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό.Αν όμως δεν πέσει τότε ο γιατρός πρέπει να ψάξει άλλες αιτίες για τον ίκτερο.

Άλλες αιτίες ικτέρου
Ασυμβατότητα Rhesus.
Το Rhesus είναι ένα σύστημα ταξινόμησης ομάδων αίματος.Αν το ερυθρό αιμοσφαίριο έχει το συγκεκριμένο αντιγόνο, τότε λέγεται Rhesus θετικό.Σε περίπτωση που η μητέρα είναι Rhesus αρνητική και το μωρό είναι Rhesus θετικό,τότε λέμε ότι υπάρχει ασυμβατότητα Rhesus και μπορεί να προκληθεί ίκτερος.Ο ίκτερος στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το αποτέλεσμα της αιμόλυσης(καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).Έστω και λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια του μωρού που είναι Rh+ να περάσουν στην κυκλοφορία της μητέρας,τότε ο οργανισμός της μητέρας θα παράξει αντισώματα εναντίον τους.Αυτά τα αντισώματα όταν περάσουν στο παιδί θα καταστρέψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του παιδιού.Για να προληφθεί το φαινόμενο αυτό για τις επόμενες εγκυμοσύνες,γίνεται με τη γέννηση του παιδιού ένεση έτοιμων αντισωμάτων στη μητέρα.Με αυτό τον τρόπο καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια του παιδιού που μπήκαν στην κυκλοφορία της μητέρας και δεν ευαισθητοποιούν την μητέρα. Η ένεση πρέπει να γίνει μέσα στις πρώτες 3μέρες από τη γέννηση του παιδιού.
Ασυμβατότητα ομάδας
Αν η μητέρα έχει ομάδα αίματος Ο και το παιδί έχει ομάδα αίματος Α ή Β, τότε μπορεί να προκληθεί αιμόλυση στο νεογέννητο λόγω ασυμβατότητας ομάδας αίματος.Η αιμόλυση αυτή είναι πιο ήπια σε σχέση με την ασυμβατότητα Rhesus.
Έλλειψη του ενζύμου G-6-PD
Το πιο πάνω ένζυμο βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια.Η έλλειψη του έχει σαν αποτέλεσμα την αιμόλυση,όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με συγκεκριμένες ουσίες(κουκιά,ναφθαλίνη)ή φάρμακα(ασπιρίνη).Στα νεογέννητα μπορεί να γίνει αιμόλυση χωρίς το μωρό να έρθει σε επαφή με τις πιο πάνω ουσίες.Πρέπει λοιπόν να αποφεύγετε τη χρησιμοποίηση της ναφθαλίνης στο σπίτι σας.Ίκτερος στα νεογέννητα,εκτός από τα πιο πάνω,μπορεί να έχει σαν αίτιο ένα από τα εξής:
· Λοιμώξεις
· Ηπατίτιδα
· Σπάνια μεταβολικά νοσήματα
· Πυλωρική στένωση
· Ατρησία χοληφόρων
· Άλλα πιο σπάνια νοσήματα

Πως εκδηλώνεται ο ίκτερος;
Το μωρό με τον ίκτερο αρχίζει να κιτρινίζει από το κεφάλι, στη συνέχεια όσο η τιμή της χολερυθρίνης μεγαλώνει,κιτρινίζει το σώμα του μωρού και τελικά τα πόδια του.Όταν η τιμή της χολερυθρίνης περάσει ένα όριο,τότε κιτρινίζει και το "ασπράδι" του ματιού.Πρέπει να ελέγχετε το μωρό σας πάντα στο φως του ήλιου ή σε λάμπες που εκπέμπουν λευκό φως,για να έχετε μια αντικειμενική άποψη για το χρώμα του μωρού.Ο μοναδικός τρόπος να ελέγξετε τη χολερυθρίνη του παιδιού με ακρίβεια,είναι να πάρει ο γιατρός σας αίμα και να μετρηθεί η τιμή της χολερυθρίνης στο αίμα από το χημικό.

Πότε θα καλέσετε τον γιατρό σας;
· Αν το μωρό παρουσιάσει ίκτερο την πρώτη μέρα της ζωής του.
· Αν μετά την έβδομη μέρα το κιτρίνισμα επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται.
· Αν υπάρχει ίκτερος και μετά τη 15η μέρα της ζωής.
· Αν μαζί με τον ίκτερο έχει και πυρετό.
· Αν το παιδί είναι νωθρό ή δεν έχει όρεξη για φαγητό.
· Αν σας ανησυχεί οτιδήποτε σε σχέση με το μωρό σας.

Πώς αντιμετωπίζεται ο ίκτερος;
Ο ίκτερος αντιμετωπίζεται με φωτοθεραπεία.Υπάρχουν πίνακες που χρησιμοποιεί ο γιατρός και αποφασίζει ανάλογα με την τιμή της χολερυθρίνης, αν χρειάζεται να κάνει το μωρό φωτοθεραπεία.Οι λάμπες της φωτοθεραπείας εκπέμπουν ψυχρό λευκό ή κυανό φως.Το φως αυτό έχει την δυνατότητα να διασπά τη χολερυθρίνη σε άλλες πιο αβλαβείς ουσίες.Πολλοί γιατροί συστήνουν να θηλάζει το μωρό τακτικά,γιατί με τον τρόπο αυτό μειώνεται η επαναρρόφηση της χολερυθρίνης από το έντερο.Όταν η τιμή της χολερυθρίνης υπερβεί κάποιο όριο(συνήθως 24mg%),τότε συνιστάται να γίνει αφαιμαξομετάγγιση.Αφαιμαξομετάγγιση μπορεί να γίνει και σε πιο χαμηλά επίπεδα χολερυθρίνης αν το μωρό είναι πρόωρο ή αν το μωρό είναι σοβαρά άρρωστο.

Τι είναι η αφαιμαξομετάγγιση;
Όταν η τιμή της χολερυθρίνης ξεπεράσει κάποιο όριο(συνήθως>25mg%)τότε χρειάζεται να γίνει κάποια δραστική αντιμετώπιση του ικτέρου.Η αφαιμαξομετάγγιση με απλά λόγια είναι η αλλαγή του αίματος του μωρού.Ο γιατρός θα περάσει ένα καθετήρα μέσα στην ομφαλική φλέβα,που βρίσκεται στον ομφαλό του παιδιού.Ο καθετήρας αυτός ενώνεται με ένα ειδικό σύστημα στο οποίο υπάρχει συνδεδεμένη μια φιάλη με φρέσκο αίμα.Ο γιατρός σταδιακά αφαιρεί αίμα από το μωρό και δίνει στο μωρό αίμα από τη φιάλη.Με την αφαίρεση του αίματος του παιδιού απομακρύνεται από τον οργανισμό του μωρού και η χολερυθρίνη και έτσι γίνεται γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ικτέρου.Μπορεί η αφαιμαξομετάγγιση να σας φαίνεται σαν μια εύκολη "υπόθεση", αλλά υπάρχει ο κίνδυνος για κάποιες επιπλοκές όπως η θρόμβωση, η εμβολή(εμβολή σημαίνει κλείσιμο ενός αγγείου από κάποιο σωματίδιο που κυκλοφορεί στο αίμα),η αιμορραγία, η καρδιακή αρρυθμία ή η μόλυνση.Η όλη διαδικασία της αφαιμαξομετάγγισης διαρκεί περίπου 2 ώρες.Το παιδί δεν πονάει καθόλου,αλλά είναι τις περισσότερες φορές ανήσυχο,γιατί το κρατάμε για αρκετή ώρα ακίνητο.

Τι είναι ο πυρηνικός ίκτερος;
Η χολερυθρίνη δεν περνά μέσα στον εγκέφαλο εκτός αν τα επίπεδα της στο αίμα είναι πολύ ψηλά (πάνω από 26 mg%).Η είσοδος της χολερυθρίνης στον εγκέφαλο γίνεται πιο εύκολα αν το μωρό είναι πρόωρο, έχει χαμηλά λευκώματα αίματος, έχει ασφυξία, έχει υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο) ή οξέωση(PH αίματος<7.3).Όταν η χολερυθρίνη περάσει στον εγκέφαλο συγκεντρώνεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται βασικά γάγγλια.Η συγκέντρωση της στην πιο πάνω περιοχή προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον εγκέφαλο.Το μωρό θα είναι πολύ νωθρό, μπορεί να παρουσιάζει διαταραχές της αναπνοής ή και σπασμούς.Μεγαλώνοντας το μωρό,επειδή η βλάβη στον εγκέφαλο είναι ανεπανόρθωτη,θα παρουσιάσει εγκεφαλική παράλυση αθετωσικής μορφής.Το παιδί με την αθετωσική μορφή εγκεφαλικής παράλυσης δυσκολεύεται να περπατήσει.Επίσης δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να κάνει δουλειές που θέλουν συντονισμό.Πολύ τακτικά συνοδεύεται με πνευματική καθυστέρηση και κώφωση.

Πηγή:paidiatros.com

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Συνταγή για μαγειρίτσα με κοτόπουλο!

Μία μαγειρίτσα αλλιώτικη από τις άλλες

 

Επειδή στα παιδιά δεν αρέσει η παραδοσιακή μαγειρίτσα φτιάξτε την με κοτόπουλο!

Για 4 άτομα
1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο
2 μεγάλα μαρούλια
2 ματσάκια άνηθο
2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
1 φύλλο δάφνη
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1 αυγό και 1 ασπράδι
1 λεμόνι
λίγο λάδι
αλάτι
πιπέρι



Εκτέλεση
Κόβουμε τα φιλέτα σε δύο κομμάτια.Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό,μαζί με το φύλλο δάφνης για 15 λεπτά.Κόβουμε τα μαρούλια σε μικρά κομμάτια,το κρεμμυδάκι σε ροδέλες και τον άνηθο.Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι, σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το κοτόπουλο για λίγο και σβήνουμε με το κονιάκ.
Προσθέτουμε τα μαρούλια και τον άνηθο σιγά σιγά βάζοντας και λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν,ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό.Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά.
Κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Για να μην κόψει το αυγολέμονο:ένα βασικό στοιχείο που πολλοί αγνοούν είναι πως το σωστό αυγολέμονο γίνεται μόνο με τους κρόκους και όχι με ολόκληρο το αυγό.Το άλλο σημαντικό σημείο είναι αφού έχουμε ενσωματώσει τους κρόκους στο ζωμό του φαγητού να μην το ζεστάνουμε πολύ.Διαφορετικά το αυγό θα μαγειρευτεί και το αυγολέμονο θα κόψει.

 *εγώ προσωπικά δεν θα βάλω κονιάκ

Πηγήomorfamyastika.gr

Το έθιμο της πρωταπριλιάς

Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα και που τελικά επικράτησε τις μέρες μας και έχει γίνει πλέον έθιμο. Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ξεκίνησε αρχικά από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά. Έτσι ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά την γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και την γιόρταζαν την 1 Απρίλη. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος θ’ αποφάσιζε να το αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Οι άλλοι που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους «παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.

Άλλη εκδοχή είναι η εξής: Οι Γάλλοι πάλι ονόμαζαν το πρωταπριλιάτικο ψέμα «ψάρι του Απρίλη» και η εξήγηση είναι, ότι οι Κέλτες λόγω του καλού καιρού άρχιζαν το ψάρεμα την πρώτη Απριλίου. Όμως συχνά η φτωχή ψαριά διέψευδε τις ικανότητες τους, και οι ψαράδες γύριζαν στα σπίτια τους μ’ άδεια τα χέρια, αλλά με την φαντασία να οργιάζει και να διηγούνται πολλά ψεύτικα συμβάντα κατά τις ημέρες που ψάρευαν.

Για κάποιους πάλι, οι πρωταπριλιάτικες φάρσες οφείλουν την ύπαρξή τους στη γιορτή της «Kοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Θεάς «Bένους Aπρίλις», δηλαδή της Απριλίου Αφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης…

Το ψέμα (της πρωταπριλιάς) στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα διαφοροποιήθηκε το έθιμο και πήρε την γνωστή ελληνική χροιά . Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα. Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό και γι’ αυτό το μαζεύουν σε μπουκάλι και πίνει απ’ αυτό ο άρρωστος.
Στην Κομοτηνή, την παλιά Γκιουμουλτζίνα, λέγανε πως την πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους»,όταν, βέβαια, είχαν σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκωλήκων). Στην Τζαντώ της Ανατολικής Θράκης, είχανε, λέει, σε καλό να γελάσουν τον άλλον, για να κάνουν τα δέντρα καρπό Μα εκείνος που ξεγελιόταν το είχε σε κακό όλο το χρόνο θα ήτανε γελασμένος, κι αν ήταν παντρεμένος, θα χήρευέ. Στην Άνδρο, πάλι, λένε ψέματα την 1η του Μάρτη κι όχι την Πρωταπριλιά.

Πηγή:otherside.gr

Εβδομάδα εγκυμοσύνης 7η

Το έμβρυο μεγαλώνει, οι αλλαγές στο σώμα γίνονται όλο και πιο έντονες, οι ενοχλήσεις συνεχίζονται, οι απορίες στο μυαλό της μέλλουσας μαμάς κάνουν ουρά. Πορεύσου στο υπόλοιπο της εγκυμοσύνης με σύμμαχο την ψυχραιμία και οδηγό τη σωστή ενημέρωση. 

 

Οι αλλαγές στο έμβρυο
Στην 7η εβδομάδα κύησης το έμβρυο έχει μήκος 1,25 cm και το μέγεθος ενός σταφυλιού.Τα δάχτυλά του διαχωρίζονται.Από τώρα και ως την 20η εβδομάδα κύησης το μωρό θα μεγαλώνει γρήγορα και τα μέρη του σώματος που σχηματίστηκαν ήδη όπως η καρδιά θα γίνουν πιο περίπλοκα ενώ συνεχίζεται η ανάπτυξη των υπόλοιπων ζωτικών οργάνων.Είμαστε στα 2/3 του πρώτου τριμήνου μια περίοδος κατά την οποία οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να παραπονιούνται για πονάκια και αδιαθεσία της εγκυμοσύνης.Η μήτρα μεγαλώνει και πιέζει την ουροδόχο κύστη και οι ορμόνες προκαλούν πρωινή ναυτία.Όλα τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται.
Οι ενοχλήσεις συνεχίζονται
Όσο περνάει ο καιρός,τόσο πιο έντονες γίνονται κάποιες από τις συνήθεις ενοχλήσεις στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπως οι λιποθυμικές τάσεις,οι πόνοι στην πλάτη από την αύξηση του βάρους,οι λιγούρες,η αϋπνία, ακόμη και οι διαταραχές όρασης.Δες πού οφείλονται και το κυριότερο πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις.Ζήτα ενημέρωση από τον γυναικολόγο και την μαία σου και μην παραλείπεις να τους ενημερώνεις για το πώς αισθάνεσαι και ποιές αλλαγές εντοπίζεις στο σώμα και τον οργανισμό σου καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά.
Μην παραλείπεις τον προγεννητικό έλεγχο
Ο προγεννητικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί και σε αυτή την 7η εβδομάδα της κύησης και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της κύησης.Πιο συγκεκριμένα από την 10η εβδομάδα μπορεί να γίνει η εξέταση χοριακής λάχνης CVS ενώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου γύρω στην 12η εβδομάδα θα γίνει η προβλεπόμενη εξέταση(υπερηχογράφημα)για τυχόν χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου,η λεγόμενη αυχενική διαφάνεια και το τεστ αίματος PAPP A. 

Ερωτήσεις και απαντήσεις
-Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου; (ανταύγειες, φυτική βαφή, χέννα, μόνιμη βαφή, περμανάντ κ.α.)
Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες το βάψιμο των μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζει παρενέργειες τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο, εν τούτοις καλό θα είναι να αποφύγουμε το βάψιμο των μαλλιών μας. Το σίγουρο είναι ότι την περίοδο της εγκυμοσύνης μας το δέρμα γίνεται αρκετά πιο ευαίσθητο με αποτέλεσμα η εμφάνιση αλλεργιών στο τριχωτό του κεφαλιού να είναι πιο συχνές. Στην περίπτωση που δεν αντέχουμε με τίποτα την εικόνα των άβαφων μαλλιών μας και δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή, μια λύση είναι οι ανταύγειες. Με την μέθοδο της ανταύγειας η βαφή δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα του κεφαλιού μας και έτσι δεν υπάρχει ενδεχόμενος φόβος από τα χημικά της βαφής. Προσοχή σε καμία περίπτωση η βαφή δεν θα πρέπει να μείνει παραπάνω από 1 ώρα πάνω στο κεφάλι μας.
Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω σφράγισμα σε ένα δόντι που χρειάζεται;
Ο οδοντίατρος θα πρέπει να γνωρίζει την ιδιαιτερότητα της κατάστασής μας. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας και κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο μπορεί να γίνουν κάποια σφραγίσματα μιας η δόση της τοπικής αναισθησίας είναι μικρή. Όταν μάθουμε ότι είμαστε έγκυοι μετά την ανακοίνωση στους συγγενείς το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε ραντεβού στον οδοντίατρο μας για καθαρισμό. Επειδή η διάρκεια της εγκυμοσύνης μας είναι ιδιαιτέρως επιρρεπής για την στοματική μας υγιεινή θα πρέπει να ακολουθούμε και τη σωστή οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι, με καθημερινό και επιμελές βούρτσισμα.
 Έχω ακούσει ότι το η χρήση του κινητού επηρεάζει το έμβρυο. Πρέπει να την ελαττώσω; Και τι γίνεται με τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές;
- Κινητό:
Καλό θα είναι να ελαττώσουμε τη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας. Έρευνες έδειξαν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την συμπεριφορά του βρέφους. 
- Φούρνος μικροκυμάτων: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τη συνήθειά μας να ζεσταίνουμε το φαΐ στο φούρνο μικροκυμάτων. Το θέμα είναι να γίνεται η σωστή χρήση του. Πχ δεν τρώμε κατευθείαν το φαΐ από το φούρνο μικροκυμάτων, το αφήνουμε λίγο στην άκρη προκειμένου να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου. Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων μας όταν αυτός είναι παλιός.

Μην ξεχνάς!
Και στην 7η εβδομάδα κύησης το τσιγάρο, το αλκοόλ και οι λοιπές βλαβερές συνήθειες πρέπει να μείνουν έξω από την καθημερινότητα σου, ενώ καλό είναι να γνωρίζεις τις συνηθέστερες παθήσεις στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η απειλητικότερη εξ αυτών, η αποβολή. Δες λοιπόν γιατί συμβαίνει και πώς μπορείς να το ξεπεράσεις. Αν είσαι εργαζόμενη, πρέπει να ξέρεις τι προβλέπει ο νόμος για την εργασία και την εγκυμοσύνη ανάλογα με το αν απασχολείσαι στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα για να προετοιμάσεις τη ζωή σου αναλόγως. Ανάμεσα στα συμπτώματα της εννιάμηνης κύησης, υπάρχουν και οι πέντε ντροπές της εγκυμοσύνης που καλό είναι να τις γνωρίζεις για να μπορείς να τις αντιμετωπίσεις.

Πηγή:babyspace

Συμβουλές για γερά νύχια!

Μια γυναίκα πρέπει να έχει πάντα περιποιημένα και κομψά νύχια. Πολλές όμως είναι αυτές που διαμαρτύρονται για τα αδύναμα νύχια τους, που σπάνε εύκολα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα μακρύνουν και να τα περιποιηθούν αναλόγως.


Oρίστε λοιπόν εύκολες κ οικονομικές συνταγές για τα νύχια σας!


Συμβουλές για γερά νύχια 1:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο.
Ανακατέψτε τα και απλώστε τα μια μπατονέτα στα νύχια σας, αφήστε το για πέντε λεπτά και σκουπίστε.
 
Συμβουλές για γερά νύχια 2:
Έναν κρόκο αυγού.
Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Ανακατέψτε τα δύο υλικά μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Στην πορεία απλώστε το μείγμα στα νύχια σας και κάντε μασάζ σε κάθε νύχι για λίγα λεπτά. Στην πορεία αφήστε το μείγμα για άλλα δέκα λεπτά μέχρι να στεγνώσει. Για να δείτε αποτελέσματα, καλό είναι να την εφαρμόζετε μία με δύο φορές τη βδομάδα.
Σε τι μας οφελούν τα συστατικά του αυγού και του ελαιόλαδου;
Ο κρόκος θα βοηθήσει στην ενίσχυση της δομής των νυχιών σας ενώ το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για την ενυδάτωση του δέρματος γύρω από τα νύχια και τα πετσάκια.
Και μην ανησυχείτε για την μυρωδιά...
Η λύση είναι στο λεμόνι. Τρίψτε καλά τα νύχια σας με λεμόνι και λεμονόκουπες και δεν θα μείνει ίχνος μυρωδιάς!

Για πιο λευκά νύχια:
1 κουταλιά της σούπας χυμό από λεμόνι.Αρκετή μαγειρική σόδα ώστε το μείγμα να μοιάζει με παστά.Κάντε μασάζ στην εσωτερική πλευρά των νυχιών και ξεβγάλετε καλά.
 
Γενικά tips για γερά νύχια:
-Χρησιμοποιούμε γάντια όταν ερχόμαστε σε επαφή με απορρυπαντικά ακόμα και όταν πλένουμε τα πιάτα.

-Αποφεύγουμε το συχνό βάψιμο.

 -Αποφεύγουμε το ασετόν(τα αφυδατώνει, κάνοντάς τα αδύναμα και εύθραυστα).

-Αποφεύγουμε τα σκληρυντικά.

-Προτιμήστε να λιμάρετε τα νύχια σας αντί να τα κόβετε.Όταν κόβετε τα νύχια υπάρχει η πιθανότητα να τα ραγίσετε–ενώ με τη λίμα τα στρώματα του νυχιών παραμένουν ενωμένα.

-Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο,ασβέστιο,πρωτεΐνες και βιταμίνες Α,Ε και C.Μπορείτε επίσης να βρείτε σε όλα τα φαρμακεία,συμπληρώματα διατροφής για γερά νύχια.

-Κόψτε να νύχια σας μετά το ντους,είναι πιο μαλακά.
  
Πηγή:boro.gr / gynaika.gr

Σπιτικές μάσκες προσώπου

Mάσκες για το πρόσωπο,όλες από υλικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα μας και δεν είναι δύσκολο να τα βρούμε στην αγορά!

 

Καθαρισμός με χαμομήλι
Το χαμομηλάκι χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του προσώπου καθώς έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.Κάντε κρύες κομπρέσες σε ερεθισμένα(έπειτα από ένα ξεβάψιμο ματιών)και κουρασμένα μάτια.

Μάσκα σύσφιξης με αυγό
Χτυπάτε ελαφρά δύο ασπράδια αυγών και στη συνέχεια τα απλώνετε στο πρόσωπο σας(όχι στη περιοχή των ματιών).Αφήνετε να δράσει για 10-15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να σας τραβάει και μετά ξεβγάζετε με χλιαρό νερό που σιγά σιγά θα γίνεται κρύο.

Μάσκα με μέλι
Για ξηρή,θαμπή και αφυδατωμένη επιδερμίδα απλώστε στο πρόσωπο σας μια στρώση μέλι και αφήστε να δράσει για 15 λεπτά. Ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.

Μάσκα με πορτοκάλι
Πολτοποιείτε ένα πορτοκάλι και στη συνέχεια το χρησιμοποιείται σαν μάσκα για 10-15 λεπτά και την ξεβγάζετε. Είναι ιδανική για ένα δέρμα λαμπερό, απαλό, γυαλιστερό και καθυστερεί την εμφάνιση των ρυτίδων.

Μάσκα με μήλο
Αλέθετε ένα μήλο ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και μέχρι το μείγμα να γίνει λείο το απλώνετε στο πρόσωπο σας και το αφήνετε για 15 λεπτά να δράσει στο τέλος την ξεπλένεται.

Γάλα για κουρασμένα μάτια 
2 στρογγυλά βαμβάκια τα βουτάτε μέσα σε λίγο κρύο γάλα και τα τοποθετείτε στα κλειστά μάτια σας για 10 λεπτά τέλος ξεβγάζετε το πρόσωπο σας με χλιαρό νερό.

Peeling με αλάτι και ελαιόλαδο
Αναμιγνύεται 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με αλάτι. Έπειτα με το μείγμα αυτό τρίβετε το πιγούνι, τα μάγουλα, τη μύτη και το μέτωπο για να καθαρίσουν οι πόροι και τα μαύρα στίγματα τέλος ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Peeling με μέλι
Ανακατεύετε 1 κουταλιά της σούπας μέλι με 2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα σε σκόνη και μισό κουταλάκι του γλυκού λεμόνι. Τρίβετε απαλά το πρόσωπο και ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.

Πηγή:klik.gr
Υλικά
2 ασπράδια αβγών
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
Προετοιμασία: Κρατήστε τα ασπράδια από δύο αβγά και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι. Ανακατέψτε και απλώστε το μίγμα στο πρόσωπο. Αφήστε το για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε το πρόσωπο με ζεστό νερό. Τέλος, τοποθετήστε μια ζεστή πετσέτα στο πρόσωπό σας.
- See more at: http://www.mama365.gr/3861/7-maskes-prosopoy-gia-oloys-toys-typoys-dermatos.html#sthash.ZpNbP34P.dpuf
Υλικά
2 ασπράδια αβγών
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
Προετοιμασία: Κρατήστε τα ασπράδια από δύο αβγά και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι. Ανακατέψτε και απλώστε το μίγμα στο πρόσωπο. Αφήστε το για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε το πρόσωπο με ζεστό νερό. Τέλος, τοποθετήστε μια ζεστή πετσέτα στο πρόσωπό σας.
- See more at: http://www.mama365.gr/3861/7-maskes-prosopoy-gia-oloys-toys-typoys-dermatos.html#sthash.ZpNbP34P.dpuf
Υλικά
2 ασπράδια αβγών
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
Προετοιμασία: Κρατήστε τα ασπράδια από δύο αβγά και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι. Ανακατέψτε και απλώστε το μίγμα στο πρόσωπο. Αφήστε το για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε το πρόσωπο με ζεστό νερό. Τέλος, τοποθετήστε μια ζεστή πετσέτα στο πρόσωπό σας.
- See more at: http://www.mama365.gr/3861/7-maskes-prosopoy-gia-oloys-toys-typoys-dermatos.html#sthash.ZpNbP34P.dpufΚαθαρισμός με χαμομήλι
Το χαμομηλάκι χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του προσώπου καθώς έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και για να ξανθαίνουν τα μαλλιά. Ιδανικό για κρύες κομπρέσες σε ερεθισμένα(έπειτα από ένα ξεβάψιμο ματιών) και κουρασμένα μάτια.
Μάσκα Σύσφιξης με αυγό
Χτυπάτε ελαφρά δύο ασπράδια αυγών και στη συνέχεια τα απλώνετε στο πρόσωπο σας(όχι στη περιοχή των ματιών).Αφήνετε να δράσει για 10-15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να σας τραβάει και μετά ξεβγάζετε με χλιαρό νερό που σιγά σιγά θα γίνεται κρύο.
Μάσκα με μέλι
Για ξηρή, θαμπή και αφυδατωμένη επιδερμίδα απλώστε στο πρόσωπο σας μια στρώση μέλι και αφήστε να δράσει για 15 λεπτά. Ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.
Μάσκα με πορτοκάλι
Πολτοποιείτε ένα πορτοκάλι και στη συνέχεια το χρησιμοποιείται σαν μάσκα για 10-15 λεπτά και την ξεβγάζετε. Είναι ιδανική για ένα δέρμα λαμπερό, απαλό, γυαλιστερό και καθυστερεί την εμφάνιση των ρυτίδων.
Μάσκα με μήλο
Αλέθετε ένα μήλο ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και μέχρι το μείγμα να γίνει λείο το απλώνετε στο πρόσωπο σας και το αφήνετε για 15 λεπτά να δράσει στο τέλος την ξεπλένεται.
Peeling με αλάτι & ελαιόλαδο
Αναμιγνύεται 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με αλάτι. Έπειτα με το μείγμα αυτό τρίβετε το πιγούνι, τα μάγουλα, τη μύτη και το μέτωπο για να καθαρίσουν οι πόροι και τα μαύρα στίγματα τέλος ξεπλένετε με χλιαρό νερό.
Peeling με μέλι
Ανακατεύετε 1 κουταλιά της σούπας μέλι με 2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα σε σκόνη και μισό κουταλάκι του γλυκού λεμόνι. Τρίβετε απαλά το πρόσωπο και ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.
Γάλα για κουρασμένα μάτια
2 στρογγυλά βαμβάκια τα βουτάτε μέσα σε λίγο κρύο γάλα και τα τοποθετείτε στα κλειστά μάτια σας για 10 λεπτά τέλος ξεβγάζετε το πρόσωπο σας με χλιαρό νερό.
Καθαρισμός με χαμομήλι
Το χαμομηλάκι χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του προσώπου καθώς έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και για να ξανθαίνουν τα μαλλιά. Ιδανικό για κρύες κομπρέσες σε ερεθισμένα(έπειτα από ένα ξεβάψιμο ματιών) και κουρασμένα μάτια.
Μάσκα Σύσφιξης με αυγό
Χτυπάτε ελαφρά δύο ασπράδια αυγών και στη συνέχεια τα απλώνετε στο πρόσωπο σας(όχι στη περιοχή των ματιών).Αφήνετε να δράσει για 10-15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να σας τραβάει και μετά ξεβγάζετε με χλιαρό νερό που σιγά σιγά θα γίνεται κρύο.
Μάσκα με μέλι
Για ξηρή, θαμπή και αφυδατωμένη επιδερμίδα απλώστε στο πρόσωπο σας μια στρώση μέλι και αφήστε να δράσει για 15 λεπτά. Ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.
Μάσκα με πορτοκάλι
Πολτοποιείτε ένα πορτοκάλι και στη συνέχεια το χρησιμοποιείται σαν μάσκα για 10-15 λεπτά και την ξεβγάζετε. Είναι ιδανική για ένα δέρμα λαμπερό, απαλό, γυαλιστερό και καθυστερεί την εμφάνιση των ρυτίδων.
Μάσκα με μήλο
Αλέθετε ένα μήλο ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και μέχρι το μείγμα να γίνει λείο το απλώνετε στο πρόσωπο σας και το αφήνετε για 15 λεπτά να δράσει στο τέλος την ξεπλένεται.
Peeling με αλάτι & ελαιόλαδο
Αναμιγνύεται 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με αλάτι. Έπειτα με το μείγμα αυτό τρίβετε το πιγούνι, τα μάγουλα, τη μύτη και το μέτωπο για να καθαρίσουν οι πόροι και τα μαύρα στίγματα τέλος ξεπλένετε με χλιαρό νερό.
Peeling με μέλι
Ανακατεύετε 1 κουταλιά της σούπας μέλι με 2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα σε σκόνη και μισό κουταλάκι του γλυκού λεμόνι. Τρίβετε απαλά το πρόσωπο και ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.
Γάλα για κουρασμένα μάτια
2 στρογγυλά βαμβάκια τα βουτάτε μέσα σε λίγο κρύο γάλα και τα τοποθετείτε στα κλειστά μάτια σας για 10 λεπτά τέλος ξεβγάζετε το πρόσωπο σας με χλιαρό νερό.

Καισαρική τομή-Τι πρέπει να προσέξετε

Τι πρέπει να προσέξετε και τι πρέπει να κάνετε μετά την καισαρική για να είστε γρήγορα και πάλι σε φόρμα.




Τα τελευταία 30 χρόνια η μέθοδος τοκετού με καισαρική τομή έχει εξελιχθεί πολύ και έχει γίνει μια ασφαλής και εύκολη επέμβαση.Παλιότερα,όπως θα έχετε ακούσει,η τομή ήταν μεγάλη,κάθετη,κατά μήκος της κοιλιάς.Σήμερα όμως,χάρη σε μια εξελιγμένη μέθοδο,είναι πολύ μικρή,οριζόντια,με μήκος μόλις 15 εκατοστα και γίνεται πολύ χαμηλά στην κοιλιά.Μάλιστα η ουλή που αφήνει με τα χρόνια φαίνεται όλο και λιγότερο.Αυτή η μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα για τη μητέρα.Σύμφωνα με τους ειδικούς,μετά την επέμβαση το τραύμα επουλώνεται γρηγορότερα,η μητέρα χάνει λιγότερο αίμα,ενώ δεν διατρέχει τον κίνδυνο να πάθει κάποια μόλυνση.Ωστόσο η καισαρική τομή παραμένει μια χειρουργική επέμβαση(η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί ολική νάρκωση)και γι’ αυτό διαφέρει σε αρκετά σημεία από τον φυσιολογικό τοκετό.
Η μητέρα που φέρνει το μωρό της με φυσικό τρόπο στον κόσμο,πονάει πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά όλα τελειώνουν μόλις πάρει το μικρό της αγκαλιά.Αντίθετα για την έγκυο που γεννάει με καισαρική,οι πόνοι αρχίζουν τις περισσότερες φορές ακριβώς μετά την επέμβαση,χωρίς να είναι ιδιαίτερα έντονοι όμως.
Ας δούμε όμως βήμα – βήμα τι πρέπει να κάνετε για να «αναρρώσετε» πλήρως μετά την καισαρική τομή και να ξαναβρείτε τη φόρμα σας:

Η πρώτη μέρα
Αν έχει τοποθετηθεί στην τομή μετά την επέμβαση κάποιο σωληνάκι για την απομάκρυνση των υγρών,αυτό αφαιρείται την πρώτη μέρα μετά την καισαρική.Είναι πολύ φυσιολογικό κάθε σας κίνηση να σας προκαλεί πόνο.Γι’ αυτό και ο γιατρός θα σας χορηγήσει παυσίπονα,ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις,ώστε να μπορείτε να φροντίσετε το μωρό σας με άνεση.Αυτά τα φάρμακα είναι ακίνδυνα για το μωρό,αφού δεν περνούν στο μητρικό γάλα.
Καλό είναι να θηλάζεται το μωρό σας. Ο θηλασμός όχι μόνο επιταχύνει την επούλωση της τομής και επαναφέρει την μήτρα στην πρωταρχική της κατάσταση αλλά θα σας ηρεμήσει και θα σας χαρίζει γαλήνη.
Την πρώτη μέρα μπορείτε να στέκεστε και να περπατάτε.Μάλιστα ο γιατρός θα σας ζητήσει να κινήστε αφού η κίνηση μειώνει τον κίνδυνο της θρόμβωσης,κάνει καλό στο κυκλοφορικό σύστημα και βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση.Εξάλλου,το περπάτημα είναι η μόνη μορφή άσκησης την οποία μπορεί να ξεκινήσει η μητέρα αμέσως μετά την καισαρική τομή.  

Η πρώτη εβδομάδα
Οι πρώτες τρεις ως πέντε ημέρες μετά την καισαρική μπορεί να είναι λίγο δύσκολες για σας.Η τομή είναι ακόμη επώδυνη ενώ μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα με κάποιες σωματικές λειτουργίες.Για παράδειγμα ορισμένες μαμάδες έχουν συχνοουρία,επειδή η κύστη δεν αδειάζει εντελώς ενώ άλλες αισθάνονται πρησμένες(αυτό είναι ένα σύμπτωμα που οφείλεται στη νάρκωση και στο οίδημα από τα υγρά που σας έδωσαν ενδοφλεβίως κατά την διάρκεια του χειρουργείου).Όλα αυτά όμως αντιμετωπίζονται.Να πίνετε πολλά υγρά,κυρίως ζεστό τσάι και νερό σε θερμοκρασία δωματίου που διεγείρουν το έντερο και να αποφεύγετε όλα όσα δημιουργούν αέρια και «φούσκωμα »(π.χ. ανθρακούχα ποτά και γαλακτοκομικά).Επίσης πρέπει να κινείστε όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο σας επιτρέπει ο γιατρός σας.Αυτή η σωματική άσκηση κάνει καλό στη λειτουργία των εντέρων.Καλό είναι πριν φύγετε από το μαιευτήριο να έχετε εξασφαλίσει τη βοήθεια κάποιου ατόμου για τις δουλειές του σπιτιού και την περιποίηση του μωρού.Για σας που γεννήσατε με καισαρική τομή είναι ακόμη πιο δύσκολο απ’ ότι για τη μητέρα που γέννησε με φυσιολογικό τοκετό, να αντεπεξέλθει στις νέες της υποχρεώσεις.Για παράδειγμα, δεν θα είναι εύκολο για σας να κρατήσετε το μωρό σας,να το αλλάξετε,να το σηκώσετε μόνη σας στην αγκαλιά σας κλπ.Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε συνέχεια δίπλα σας το σύντροφό σας(αν αυτό είναι δυνατόν)ή κάποιον πολύ δικό σας άνθρωπο.

Οι πρώτοι δύο μήνες
Τα τρία βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας τώρα είναι τα εξής:
  -  Το μωρό σας είναι τώρα κυριολεκτικά το μέτρο όλων των πραγμάτων.Γι’ αυτό λοιπόν δεν πρέπει να σηκώνετε τίποτε βαρύτερο από το μωρό σας.Με κάθε γραμμάριο που παίρνει το νεογέννητο,μεγαλώνει και η δύναμή σας μέρα με τη μέρα.
  -  Το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες πρέπει να γίνεται με προσοχή
  -  Η οδήγηση απαγορεύεται την πρώτη εβδομάδα μετά την καισαρική τομή, γιατί οι κινήσεις που απαιτούνται γι’ αυτό(πάτημα συμπλέκτη, φρένου κλπ) είναι αρκετά έντονες.

Τώρα μπορείτε ν’ αρχίσετε κάποιες ελαφριές γυμναστικές ασκήσεις για τη λεκάνη(αφού συμβουλευτείτε βέβαια το γιατρό σας) Σύμφωνα με τους ειδικούς και εσείς που γεννήσατε με καισαρική τομή πρέπει να κάνετε ασκήσεις για να δυναμώσουν οι μύες του κατώτερου τμήματος της λεκάνης.Το γεγονός ότι αποφύγατε την ταλαιπωρία του φυσιολογικού τοκετού δεν σημαίνει ότι αυτή η περιοχή του σώματός σας δεν επιβαρύνθηκε αρκετά με την εγκυμοσύνη και τους πόνους.Μια απλή άσκηση που μπορείτε να κάνετε είναι η εξής:Σφίξτε τους μύες της γεννητικής περιοχής και «τραβήξτε» τους προς τα πάνω. Μείνετε έτσι μετρώντας ως το 10 και έπειτα χαλαρώστε. Αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει σε όλες τις στάσεις (καθιστή,  όρθια κλπ).

Πώς αισθάνεται η μητέρα
Η «ανάρρωση» ύστερα από έναν τοκετό,κυρίως μάλιστα αν αυτός έχει γίνει με καισαρική τομή,γίνεται με ξεχωριστό ρυθμό για κάθε μητέρα και μπορεί να διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα (ανάλογα με τον οργανισμό κάθε γυναίκας).Εκτός από τις επιπτώσεις στο σώμα,η νέα μαμά έχει να αντιμετωπίσει και τις ψυχολογικές αλλαγές που συνεπάγεται ο τοκετός.Ο καλύτερος τρόπος για να ανεβάσει τη διάθεσή της,είναι οι συζητήσεις με άλλες μαμάδες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή.Σύμφωνα με τους ειδικούς,η ψυχολογία της μητέρας που γέννησε με καισαρική και ο τρόπος που αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός περνά από 5 φάσεις:

   - Τις πρώτες ώρες μετά τη γέννα οι περισσότερες μαμάδες είναι έτοιμες να αποδεχτούν την καισαρική ως κάτι αναγκαίο και μοιραίο.
   - Τις πρώτες εβδομάδες αυτά τα συναισθήματα ξεθωριάζουν και νιώθουν απογοητευμένες.Αρκετές μάλιστα αισθάνονται ότι πρόδωσαν τη φύση τους.Μάλιστα, η απουσία της διαδικασίας του φυσιολογικού τοκετού,δυσκολεύει κάποιες μαμάδες να αποδεχτούν τα μητρικά τους καθήκοντα.
   - Στο διάστημα των πρώτων δύο μηνών,πολλές μαμάδες ρίχνουν την ευθύνη για ό,τι δεν πάει καλά με τη φροντίδα του μωρού στο γεγονός ότι γέννησαν με καισαρική.Επίσης, αρκετές βλέπουν όνειρα με σκηνές από τον τοκετό.Σύμφωνα με τους ειδικούς,είναι καλό οι νέες μητέρες να συζητούν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους με τους δικούς τους ανθρώπους.
   - Μόνο αφού περάσουν αρκετοί μήνες από τον τοκετό,αναζητούν οι μητέρες που γέννησαν με καισαρική τομή τη συναναστροφή με γυναίκες που έφεραν το παιδί τους στον κόσμο με τον ίδιο τρόπο.Έτσι μοιράζονται τα συναισθήματά τους και καταλαβαίνουν ότι δεν είναι μόνες.
   - Στην τελευταία φάση,που μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια,τα αρνητικά συναισθήματα της καισαρικής τομής σιγά σιγά ξεθωριάζουν.Για να γίνει αυτό βέβαια δεν θα πρέπει η μητέρα να πιέζει τον εαυτό της και να σκέφτεται ότι το επόμενο παιδί της πρέπει οπωσδήποτε να γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό.(Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν 50 ως 80% πιθανότητες να γεννηθεί το δεύτερο παιδί τους φυσιολογικά).Ο φυσιολογικός τοκετός δεν πρέπει είναι αυτοσκοπός.

Πηγή:imommy

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Τροφική αλλεργία στο παιδί: όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Σχεδόν ένα στα 15 παιδιά παρουσιάζουν αλλεργία σε τουλάχιστον μία τροφή. Όταν ένα παιδί πάσχει από τροφική αλλεργία η ποιότητα ζωής όλης της οικογένειας επηρεάζεται καθώς ζουν καθημερινά την αγωνία και τον φόβο μήπως παρουσιάσει μία επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση.

Τι είναι η τροφική αλλεργία;
Πρόκειται για μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού σε μία ή περισσότερες τροφές. Η αντίδραση μπορεί να είναι πολύ μικρή αλλά μερικές φορές τόσο σοβαρή ώστε και να απειληθεί η ζωή του παιδιού αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση.

Πότε ένα παιδί κάνει αλλεργία;

Την πρώτη φορά που το παιδί τρώει μία τροφή δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Από τη δεύτερη φορά και ύστερα ο οργανισμός του αναγνωρίζει αυτή την τροφή σαν απειλή και εμφανίζει τις αλλεργικές αντιδράσεις. Το πιο παράδοξο όμως είναι ότι η είσοδος των αλλεργιογόνων της τροφής μπορεί να γίνει και με άλλο τρόπο εκτός από το στόμα όπως:
α)αν ακουμπήσει ή πιάσει μία τροφή
β)αν χρησιμοποιήσει κρέμες στο δέρμα του που περιέχουν συστατικά αυτής της τροφής
γ)αν εισπνεύσει αέρα που περιέχει σκόνη με σωματίδια αυτής της τροφής στο σπίτι, στο σχολείο, στον κήπο, στην παιδική χαρά κ.λπ.
Αν ένα παιδί προέρχεται από οικογένεια με ιστορικό αλλεργιών τότε έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει τροφική αλλεργία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η αλλεργική αντίδραση σε μία τροφή μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά από την κατάποσή της έως και αρκετές ώρες μετά τη λήψη της. Τα πιο συνηθησμένα συμπτώματα είναι:

1. Φαγούρα στο στόμα και γύρω από τα χείλια
2. Πρήξιμο της γλώσσας και των χειλιών. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πρηστούν και τα μάτια
3. Αν προϋπάρχει έκζεμα τότε αυτό επιδεινώνεται
4 .Εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά
5. Σφίξιμο στο λαιμό και στο θώρακα
6. Δυσκολία στην αναπνοή
7. Φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, βραχνάδα στη φωνή
8. Χαμηλή πίεση (υπόταση)
9. Βραδυκαρδία
10. Λιποθυμία

Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι;
Θεωρητικά σχεδόν όλες οι τροφές θα μπορούσαν να κάνουν αλλεργίες ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε παιδιού. Οι παρακάτω τροφές θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς: αυγό, ψάρι, γάλα, ξηροί καρποί, δημητριακά, οστρακοειδή, μαλάκια, σόγια, φρούτα, λαχανικά.

Τι θα κάνει ο παιδίατρος;

Αν υποψιαζόμαστε ότι το παιδί έχει τροφική αλλεργία ο παιδίατρος θα εξετάσει αρκετά πράγματα γι' αυτό πρέπει και οι δύο γονείς να παραβρίσκονται στην εξέταση.
1. Θα πάρει ένα λεπτομερές οικογενειακό ιστορικό για να διαπιστώσει αν και σε άλλα μέλη της οικογένειας υπάρχουν αλλεργίες.
2. Σε πόση ώρα μετά τη λήψη της τροφής εμφανίζονται τα συμπτώματα;
3. Οι αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν πάντα με την ίδια τροφή ή και με άλλες;
4. Οι αλλεργικές αντιδράσεις εμφανίζονται και με μικρότερη λήψη τροφής ή πρέπει να φάει πολύ;
5. Άτομα του περιβάλλοντος έφαγαν από την ίδια τροφή;
6. Όταν κάνει αλλεργική αντίδραση παίρνει φάρμακα; Ποια είναι; Πόσο βοηθούν το παιδί; Σε πόσες ώρες ή μέρες υποχωρούν τα συμπτώματα;
7. Θα προγραμματίσει ένα ημερολόγιο διαιτολογίου και θα αποκλείσει ορισμένες τροφές.
8. Θα κάνει αλλεργικά τεστ στο δέρμα του παιδιού με τη συνεργασία παιδοαλλεργιολόγου για να εντοπιστούν συγκεκριμένες τροφές που υποψιάζεται ότι προκαλούν την αλλεργία.
9. Θα πάρει δείγμα αίματος για μέτρηση επιπέδων IgE αντισώματα της ύποπτης τροφής.
10. Θα προτείνει να γίνει τροφική πρόκληση από το σώμα. Είναι μία μέθοδος που χορηγώντας εξατομικευμένες δόσεις της ύποπτης τροφής παρακολουθείται για τυχόν εμφάνιση αντίδρασης.

Θεραπεία

Θεωρείται σχεδόν απίθανο ένα παιδί να ιαθεί πλήρως από τροφική αλλεργία. Ειδικά να την απέκτησε σε μεγαλύτερη ηλικία θα την έχει ισόβια. Μπορεί μόνο να προλαβαίνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων αφαιρώντας από το διαιτολόγιό του την ύποπτη τροφή. Πρέπει να προσέχει και να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων μήπως περιέχουν απαγορευμένες ουσίες για την περίπτωσή του, αυστηρή προσωπική καθαριότητα (πλύσιμο χεριών για να απομακρύνονται από τα χέρια του αλλεργιογόνα τροφών).
Σε περίπτωση ταξιδιού και διακοπών πρέπει να έχει μαζί του αντισταμινικά φάρμακα και κορτιζόνη και να γνωρίζει τη δόση και τη χρήση τους σε περίπτωση ανάγκης.

πηγή:tlife

Η αγάπη της μαμάς είναι εκπληκτική!

Νέες πρωτοποριακές έρευνες δείχνουν ότι ο έντονος συναισθηματικός δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα σε μια μαμά και το μωρό της μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών,να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να αυξήσει το δείκτη ευφυΐας του παιδιού! 

Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνετε για να είναι το παιδί σας πάντα γερό και να αναπτύσσεται σωστά; Να κάνει τα εμβόλιά του στην ώρα τους; Να το πηγαίνετε στο γιατρό όταν έχει πυρετό; Να φροντίζετε ώστε να μην υπάρχει τίποτα «επικίνδυνο» μέσα στο σπίτι; Σίγουρα όλα αυτά είναι σημαντικά και σίγουρα θα τα κάνετε ήδη για το μωρό σας. Όμως, το πιο σπουδαίο απ’ όλα, αυτό που πραγματικά μεγαλώνει γερά παιδιά, είναι η αγάπη σας. Αυτή η υπέροχη στενή σχέση που αναπτύσσετε μαζί του ήδη από τη στιγμή της γέννησής του, είναι ό,τι κυρίως χρειάζεται για να αποφύγει τις ιώσεις, να αποκτήσει γερό ανοσοποιητικό, αλλά και να γίνει ένα έξυπνο παιδί. Αυτό ισχυρίζεται ο διάσημος ενδοκρινολόγος και γκουρού της εναλλακτικής ιατρικής Ντίπακ Τσόπρα, στο βιβλίο του Magical Beginnings, Enchanted Lives: A Holistic Guide to Pregnancy and Childbirth. «Τα φιλιά και οι αγκαλιές σας είναι μια δύναμη της φύσης πολύ πιο ισχυρή από όσο φαντάζεστε», λέει. «Στο πέρασμα των αιώνων, η σχέση μητέρας-παιδιού εξελίχθηκε σε μια σύνθετη ψυχολογική διαδικασία, που αφορά όχι μόνο το συναισθηματικό μας κόσμο αλλά και τον εγκέφαλο, τις ορμόνες, το νευρικό σύστημα, κάθε κύτταρο του οργανισμού μας».

                            Η χημεία της αγάπης μας 
Η φύση έχει προβλέψει ώστε μια μαμά και τα παιδιά της να είναι δεμένα από την πρώτη στιγμή. Είναι ενδεικτικό ότι οι φερομόνες, οι χημικές ουσίες που εκκρίνουμε προκειμένου να προσελκύσουμε έναν ερωτικό σύντροφο, εκκρίνονται και από τα μωρά μας, ώστε -κυριολεκτικά- να μας «τραβήξουν από τη μύτη». Σε μια σχετική έρευνα, το 90% των μητέρων που συμμετείχαν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τη μυρωδιά του μωρού τους ανάμεσα σε άλλες, αφότου είχαν μείνει κοντά τους μόνο 10 λεπτά. Όταν οι μαμάδες πέρασαν 1 ολόκληρη ώρα κοντά στα μωρά τους, τότε όλες αναγνώρισαν τη μυρωδιά τους. Αλλά και το μωρό αναγνωρίζει τη μυρωδιά της μαμάς του. Πέρυσι, ερευνητές στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι τα μωρά που μύριζαν το γάλα της μαμάς τους τη στιγμή που τους έπαιρναν αίμα από τη φτέρνα για εξετάσεις, έδειχναν λιγότερα σημάδια στρες σε σχέση με τα μωρά που μύριζαν το γάλα μιας άλλης γυναίκας, συνθετικό γάλα ή τίποτα. Επιπλέον, το χαμόγελό του, όπως η μυρωδιά του, σας κινητοποιεί να φροντίσετε το παιδί σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν μια γυναίκα βλέπει σε φωτογραφία το παιδί της να γελάει, κινητοποιούνται εκείνες οι περιοχές του εγκεφάλου της που σχετίζονται με την ικανοποίηση και την ανταμοιβή. Εάν το σκεφτείτε, είναι μια πολύ απλή, φυσική διαδικασία: Η μαμά κάνει το μωρό να γελάει, αυτό την κάνει να νιώθει καλά, κι έτσι θέλει να κάνει το μωρό της να γελάσει ξανά!

                                   Η αγάπη μεγαλώνει γερά παιδιά 
«Φανταστείτε τα νεογέννητα σαν ανοργάνωτες δεσμίδες νεύρων», λέει ο Τσόπρα. «Δεν ξέρουν τι θέλουν, τι να κάνουν και είναι υπερβολικά ευαίσθητα σε ερεθίσματα, όπως η πείνα, οι αλλαγές της θερμοκρασίας, ο πόνος, το φως, τα πάντα». Έχουν την ανάγκη να νιώθουν ότι κάποιος τα κρατά και τα παρηγορεί, προκειμένου να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα καινούργια ερεθίσματα από τα οποία «βομβαρδίζονται» οι αισθήσεις τους. Στην πραγματικότητα, αυτό που βιώνουν είναι μια κατάσταση έντονου στρες και, όπως είναι γνωστό, το στρες είναι ένα εμπόδιο στη φυσιολογική λειτουργία ενός οργανισμού. Επίσης, όταν έχουμε έντονο στρες, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουμε, γιατί το ανοσοποιητικό μας σύστημα «πέφτει». Το ίδιο συμβαίνει και στα μωρά: Όταν νιώθουν συνέχεια στρες, ενδέχεται να επηρεαστεί μόνιμα το ανοσοποιητικό τους, γιατί «τα κύτταρα διαθέτουν ‘μνήμη’», όπως λέει ο Τσόπρα. Ένα παιδί που βιώνει το στρες με τη μορφή της παραμέλησης ή της κακοποίησης, μπορεί να αποκτήσει μόνιμες βλάβες στο ανοσοποιητικό, που πάντα θα «θυμάται» τη ζημιά που έχει προκληθεί. Έρευνα που έγινε πρόσφατα με τη συμμετοχή 9.000 ενηλίκων που είχαν βιώσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν παιδιά, έδειξε ότι σε ποσοστό πάνω από 30% είχαν νοσηλευτεί στην ενήλικη ζωή τους για κάποιας μορφής αυτοάνοσο νόσημα (κάτι που στο γενικό πληθυσμό αφορά το 8%).

                         Πώς να κάνετε την αγάπη να ανθίσει

Πώς αναπτύσσεται όμως αυτή η σχέση ανάμεσα στη μαμά και το παιδί; Σε πολλές περιπτώσεις, απλά… συμβαίνει, έτσι όμορφα και ανεμπόδιστα. Άλλοτε, όμως, δεν προκύπτει φυσικά. Υπάρχουν γυναίκες που, όταν κρατούν ή θηλάζουν για πρώτη φορά το μωρό τους, νιώθουν περισσότερη αγωνία, ανασφάλεια και άγχος από ό,τι αγάπη και απόλυτη ευτυχία. Ή εκείνες που παθαίνουν επιλόχειο κατάθλιψη και δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν αυτό το δεσμό με το μωρό τους. Ή αυτές που κάνουν δίδυμα, ενώ ταυτόχρονα έχουν κι άλλα παιδιά που διεκδικούν το χρόνο και την προσοχή τους. Το θέμα είναι ότι δεν έχουν όλες τη δυνατότητα να αφοσιωθούν ήρεμες και χαλαρές στο πώς θα κάνουν την αγάπη για το μωρό τους να ανθίσει. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουν ότι δεν πειράζει εάν δεν νιώσουν ότι το ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά - ή ακόμα και με τη δεύτερη, τρίτη ή δέκατη όγδοη. Ακόμα κι αν δεν κατάφεραν καν να το κρατήσουν αγκαλιά τις πρώτες ώρες, μέρες ή μήνες της ζωής του, δεν σημαίνει ότι η ευκαιρία έχει χαθεί για πάντα. Όπως επισημαίνει ο Ντ. Τσόπρα, «είναι σημαντικό η κοινωνία και το κράτος να προσφέρουν όλη την υποστήριξη που χρειάζεται μια μητέρα το πρώτο διάστημα μετά την απόκτηση του παιδιού της. Ο σύντροφος, η οικογένεια, οι γείτονες, οι συνάδερφοι, όλοι είναι χρήσιμοι σ’ αυτή τη μετάβαση στη μητρότητα. Μια νέα μαμά χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει τις δυνάμεις της, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να δώσει στο μωρό της την προσοχή που χρειάζεται». Γι’ αυτό, κλείστε τα e-mail, ξεχάστε τα άπλυτα ρούχα, την ηλεκτρική σκούπα ή το πώς θα φροντίσετε τους καλεσμένους σας. Καθίστε κοντά στο μωρό σας, χαϊδέψτε το, παίξτε μαζί του, δείξτε του τη φροντίδα σας με τέτοιον τρόπο, ώστε να γίνει αντιληπτή από όλες του τις αισθήσεις. Θυμηθείτε ότι αυτό που κάνετε είναι να χτίζετε μια σχέση στην οποία τόσο εσείς όσο και το παιδί σας θα καταφεύγετε για να βρείτε ασφάλεια και παρηγοριά για πολλά πολλά χρόνια. Κι όταν νιώσετε ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα, απλά κάντε ένα!
«Ένα μονοκύτταρο έμβρυο χωρίζεται μόνο πενήντα φορές πριν γίνει ένα άτομο που αποτελείται από εκατό τρισεκατομμύρια κύτταρα, περισσότερα δηλαδή από τα αστέρια του γαλαξία μας», λέει ο Τσόπρα. «Και μόλις γεννηθεί, όλα τα κύτταρα τα δικά σας και τα δικά του συγχρονίζονται κρυφά με σκοπό να δημιουργήσουν αυτή την απίστευτη σχέση ανάμεσά σας. Κι όταν σε ένα χρόνο από σήμερα θα φιλάτε το χτυπημένο γονατάκι του για να γίνει καλά, το παιδί θα πιστεύει ότι το φιλί σας έχει μαγικές δυνάμεις. Και η αλήθεια είναι ότι έχει»!

Πηγή:imommy

Πως θα είναι ευτυχισμένες όλες οι μαμάδες!



Να τα θέλεις όλα και να τα θέλεις τώρα
Είναι η μεγαλύτερη απάτη της σύγχρονης εποχής. Μιας και πλέον γνωρίζουμε αμέσως κάθε καινούριο προϊόν, υπηρεσία ή εμπειρία θα μπορούσαμε να έχουμε ώστε να «βελτιώσουμε» τη ζωή μας και δεδομένου ότι καθημερινά ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ με μόνο σκοπό να μας πείσουν ότι πραγματικά «χρειαζόμαστε» τα περισσότερα από αυτά, είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα του να τα θέλουμε όλα. Το ίδιο ισχύει και στη μητρότητα. Μας έχουν πει ότι μπορούμε να έχουμε τα παιδιά αλλά και την καριέρα μας, να διαθέτουμε χρόνο στο σύντροφό μας, να έχουμε στην εντέλεια τις ντουλάπες μας, να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο και να προγραμματίζουμε τις διακοπές της οικογένειας και μάλιστα όλα ταυτόχρονα! Όμως δεν μας είπαν ότι τις περισσότερες φορές πρέπει να ζήσουμε με τις ενοχές για όσα από αυτά δεν καταφέραμε!
Να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες μαμάδες (συμπεριλαμβανομένης και της δικής σου)
Καθεμία από εμάς είναι μια μοναδική περίπτωση μαμάς. Επιπλέον, δεν υπάρχει «σωστός» και «λάθος» τρόπος να μεγαλώνεις τα παιδιά σου. Όσο λάθος λοιπόν είναι να συγκρίνουμε τη σιλουέτα μας μετά από δυο εγκυμοσύνες με τα αψεγάδιαστα κορμιά των μοντέλων που βλέπουμε στα περιοδικά, άλλο τόσο λάθος είναι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλες μαμάδες –το μόνο που μας προσφέρει είναι μια αίσθηση ανικανοποίητου και ενοχής
Να νιώθεις άσχημα για το χάος που επικρατεί στο σπίτι σου 
Σε όλους μας αρέσει να έχουμε ένα σπίτι τακτοποιημένο στην εντέλεια. Όμως όταν έχεις παιδιά, αυτό απλώς δεν γίνεται. Κάθε φορά που ζητάμε από κάποιον επισκέπτη που εμφανίστηκε απροειδοποίητα στην πόρτα μας «συγγνώμη για την ακαταστασία», είναι σαν να του λέμε «λυπάμαι που διαπιστώνεις ότι υπάρχει μια οικογένεια που ζει σ’ αυτό το σπίτι».
Να επιτρέπεις στους άλλους να ορίζουν τη ζωή σου 
Ο κίνδυνος αυτός παραμονεύει παντού. Στην τηλεόραση, στα μαγαζιά, στο Facebook, στο Pinterest… Όπου κοιτάξεις υπάρχει μια εικόνα του πώς θα έπρεπε να είσαι ντυμένη, πώς θα έπρεπε να συμπεριφέρονται τα παιδιά σου, πώς θα όφειλε να είναι η σχέση με το σύντροφό σου. Απλά, προσπεράστε.
Να θυσιάζεσαι συνέχεια για τους άλλους 
Εάν ψάχνεις τον πιο σύντομο δρόμο για τη δυστυχία, μπορείς να αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι σαν οι δικές σου ανάγκες να μην έχουν και τόσο μεγάλη σημασία, μπροστά στις ατελείωτες απαιτήσεις των παιδιών και της οικογένειάς σου. Το μόνο που σου προσφέρει αυτός ο ρόλος του «μάρτυρα» είναι πιθανόν αυτό το βλέμμα συμπόνιας που σου ρίχνουν οι άλλοι όταν λες «δεν μπορώ να έρθω σινεμά γιατί πρέπει να πάω το μικρό στο παιδικό πάρτι». Διεκδικώντας κάποιες φορές να γίνεις η προτεραιότητα στη ζωή σου, θα βοηθήσει τόσο την ψυχολογία όσο και τις σχέσεις σου με τους άλλους.
Να λες «ναι» επειδή δεν μπορείς να πεις «όχι»
Πόσες φορές δεν έχεις υποσχεθεί να κάνεις πράγματα, μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείς να αρνηθείς; Το «κλειδί» είναι να μάθεις ότι η προσωπική μας ισορροπία θα πρέπει να τοποθετείται στη λίστα των αξιών μας πιο ψηλά από αυτό που θα σκεφτούν οι άλλοι για εμάς. Κι αυτό δεν λέγεται «εγωισμός», αλλά απλώς «εξυπνάδα».
Να μη ζητάς βοήθεια  
Δεν θα γίνεις πιο δυνατή ούτε πιο ανεξάρτητη εάν πείσεις τους άλλους και τον εαυτό σου ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα μόνη σου. Ούτε το να ζητήσεις βοήθεια είναι συνώνυμο της αδυναμίας ή της ανικανότητας. Τα παλαιότερα χρόνια, αλλά και σήμερα  στις πιο παραδοσιακές κοινωνίες, οι άνθρωποι βασίζονται πάρα πολύ ο ένας στον άλλο, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανατροφή των παιδιών. Είναι αυτό που λένε «χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί»! Οργανώστε γύρω σας το δικό σας «χωριό».
Να πιστεύεις ότι θα είσαι πιο χαρούμενη όταν…
Συμπλήρωσε τη φράση με ό,τι μπορείς να φανταστείς! Όταν το μωρό βγάλει τις πάνες. Ή όταν γυρίσει ο πατέρας του από τη δουλειά. Ή όταν μπορέσετε να μείνετε σε μεγαλύτερο σπίτι. Είναι τόσο σίγουρο ότι τότε θα είσαι χαρούμενη; Κι αν αύριο  (ή την επόμενη ώρα) κάτι αλλάξει; Όταν βασίζουμε την ευτυχία μας σε κάτι υποθετικό και μελλοντικό, χάνουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την πραγματική ευτυχία, αυτή που είναι διαθέσιμη για εμάς τώρα!


Πηγή: imommy.gr